Katar’da Oturma Izni Almak

Katar’da Oturma Izni nasil alinir  ?  (Qatar Residence Permit)

Katar’a calismaya gelen kisinin, Katar’da uzun sure kalabilmesi,Katar vatandaslarinin yasadigi normal hayatin bir parcasi olabilmesi icin (ehliyet,banka hesabi vs) oturma izni almasi gerekli. Bu iznin, ingilizce karsiligi “Residence Permit”, kisaca RP (arpi okunur) deniyor buralarda..

Oturma izninin 3 tipi var:

  1. Work Residence Permit : Katar’da calisan kisilere verilir.
  2. Family Residence Visa  :  Katar’da calisan kisinin ailesine verilir.
  3. Real Estate Visa :  Katar’da ev alan yabancilara verilir.  Bu kisinin Katar’da yasama ya da calisma sarti bulunmamaktadir.

Work Residence Permit  tipi oturma izni alabilmek icin ne gerekiyor?

1-Once Katar’da bir is bulmalisiniz. Oturma izni almaniz icin Work Visa yani Isci Vizesi sahibi olmalisiniz.

2-Calisacaginiz firma, sizin sponsorunuz oluyor ve Work Visa cikartmak icin islemleri firmaniz hallediyor.

3-Oturma izni cikartilmasiyla ilgili tum resmi islemleri calistiginiz firma hallederken bu islemler icin  sizden bizzat yapmaniz istenecek iki islem var. Saglik testi ve parmak izi.

Saglik Testi (Medical Test)

  • Saglik Testi basvurusu icin gereken belgeler:
    1-Pasaport (bir kopya)
    2-2 fotograf (pasaport icin cekilmis olanlardan)
    3-Saglik Testi Basvuru Formu (Arapca’ya cevrilmis)
    4-Basvuru Ucreti (100 Katar Riyali)
  • Saglik Testi neleri iceriyor?

Ilk adim: Kan Grubu Testi – Turkiye’de kan grubu testi yaptirmis olmaniz sayilmiyor. Katar’da ki herhangi bir poliklinikte yeniden kan grubu testi yaptiriyorsunuz. Isvereninizin anlasmali oldugu bir poliklinikte bu islemi yaptirabilirsiniz.
Ikinci Adim :Saglik Testi -Saglik Bakanligina (Supreme Council of Health) ait Medikal Komisyon Binasina gidiyorsunuz. Burada HIV gibi bulasici hastaliklar icin kan testi yapiliyor. Ayrica gogus rontgeniniz cekiliyor.

Parmak Izi (Fingerprinting)

Saglik testinizi yaptirdiktan sonra, simdi sirada parmak izi var…Sivil Savunma’ya ait bir ofise giderek parmak izinizi vereceksiniz.Kisa bir islem. Isvereniniz, onden randevuyu alarak sizi parmak izi vereceginiz yere goturuyor.

4-Saglik testi ve parmak izi islemlerinizi tamamlayinca, isveren asagidaki belgeler ile birlikte Katar hukumetine resmi basvuruyu yapiyor,bunu takiben 2-6 hafta arasinda oturma izniniz cikiyor ve pasaportunuza isleniyor. Ayrica, yukarida resimdeki gibi bir kart size teslim ediliyor. Genelde sirketler calisanlari icin 1 yil gecerli oturma izni cikartir.Katar’da calismaya devam ettiginiz surece, her sene bu izin ve kart yenilenir.

Isveren Firmanin calisanlari icin Katar oturum iznine basvurmasi icin asagidaki belgeler gerekmektedir:

1-Calisana ait Adli Sicil Temiz Belgesi (Police Clearance Certificate)

2-Calisana ait Saglik Testi Sonucu (Medical Check-Up Certificate)

3-Calisanla yapilmis Is Sozlesmesinin bir kopyasi

4-Calisana ait Diploma kopyasi

5-Calisana ait 15 adet foto (pasaport icin cekilmis olanlardan)

Kendinize oturum izni aldiniz,peki ya aileniz ???

Katar Aile Oturum Vizesi (Qatar Family Residence Visa):

Katar’da calisan kisinin ailesinin de Katar’da yasayabilmesi icin onlara da oturma izni cikarmasi gerekli. Bunu yapabilmek icin oncelikle, Katar’da calisan kisinin oturma izninin cikmis olmasi lazim.Diger sartlar asagida belirtilmistir:

**Katar’da calisan ve ailesini getirmek isteyen kisinin maasinin minimum 7000 (yedibin) riyal olmasi gerekli. Bu tutara baz maas ve aldigi diger tum ev/kira/araba vs. yardimlari dahildir.

**Diger onemli konu ise,Katar’da calisiyorsaniz aile vizesi cikartabilmeniz icin,maasinizin Katar’da ki bankalardan birine 6 ay boyunca duzenli yatirilmis olmasi gerekiyor. Dikkat edin: Maasinizin bankada yattigi hesap tipinin “Current Account” olmasi gerekli. Katar’daki bankalarda 3 tip account var: Current,Savings,Credit.. Sizin maasinizin Current tipine yatmasi gerekli.

Gerekli Belgeler:

**Es ve cocuklarin pasaport fotokopileri

**Sirketinizden calistiginiz yeri,mesleginizi,maasinizi belirten yazi

**Bankadan son 6 aylik maas yatisini gosteren hesap dokumu

**Evlilik Cuzdani (Turk buyukelciliginden ve Qatari Ministry of Foreign Affairs’den onayli)

**Cocuk varsa dogum belgesi (Turk buyukelciliginden ve Qatari Ministry of Foreign Affairs’den onayli)

**Diploma fotokopisi (Turk buyukelciliginden ve Qatari Ministry of Foreign Affairs’den onayli)

Ucret : QR 200

Aile oturum vizesi cikana kadar es ve cocuklari Katar’da yaninizda nasil tutabilirsiniz?

Es ve cocuk­larinizi(ailenizi)  Katar’a getirmek icin 6 ay beklemenize gerek yok. Aileniz, siz onlara oturma izni cikarana kadar turist vizesi ile ulkeye gire­bi­lirler. Turist vizesi 14 gun­luk, Katar’dan cik­ma­dan bir 14 gun daha uza­ti­la­bi­li­yor. Top­lam 28 gunu dol­dur­duk­tan sonra Katar’dan cikis-giris yapa­rak yeni­den turist vizesi ile ulkeye gire­bi­li­rler. Oturma izniniz cikinca, ailenize 6 ay gecerli aile turist vizesi ala­bi­li­yorsunuz. Bu sure ice­ri­sinde Katar’daki banka hesa­bina 6 ay duzenli yat­masi gere­ken maasiniz yat­mis olu­yor ve ailenizi spon­sor­lu­gunuza almak icin gerekli islem­leri calistiginiz sirket araciligiyla bas­la­ti­yorsunuz. Bunu taki­ben aile­nize de oturma izni cikiyor.

Oturma izinleri tamamlandi, peki bundan sonra Katar’dan nasil cikacaksiniz ?

Cikis Izni (Exit Permit) :

Katar’dan cikabilmeniz icin, Katar Hukumetinden izin almaniz gerekli. Bu izin belgesinin adi “Exit Permit-Cikis Izni “. Bu izin alinmadan pasaport kontrolden gecmenize izin verilmiyor.

Dunyada bu uygulamayi yapan az ulke var. Bunlar: Kuba, Rusya, Belarus, Suudi Arabistan ve Katar.

Bu izin belgesini alma islemini, sirketinizin personel/idari isler departmani hallediyor. Normal sartlarda bir gunde alinan bu izin, alindigi tarihten itibaren 1 hafta gecerli. Ucreti : 10 riyal. Sirketler genelde  bu ucreti kendileri karsiliyor, calisanlarindan almiyor.

Exit Permit Basvuru Formu  (basvuruyu sadece sirketiniz yapabilir)  :  TIK TIK  

Cikis izni, Katar’a calisma vizesi ile giris yapmis olan herkes icin gecerlidir..Oturma izniniz cikmis olsun ya da olmasin, ulkeden cikabilmeniz icin bu belgeyi havalimaninda isteyecekler.

Cikis vizesi almayi gerektirmeyen durumlar asagidaki gibidir:

1) Aile turist vizesi ile giris yapanlar (Family Visit Visa)

2) Esinin sponsorlugunda ikameti olan bayanlar ve cocuklari (Family Resident Visa)

3) Turist vize ile giris yapanlar

 

Ipucu :

Ulkeden her cikisiniz icin her defasinda “exit permit” almak ile ugrasmak istemiyorsaniz, “Multi-Exit Permit” almaniz tavsiye olunur. Turkcesi Coklu Cikis Izni.. Multi-Exit Permit, verildigi tarihten itibaren 1 yil gecerli. Bu belgenin bedeli : 500 QAR. Multi-Exit Visaniz varsa elinizi kolunuzu sallayarak istediginiz zaman ulkeden cikabilirsiniz. Ozellikle hastalik,olum vs. gibi Turkiye’ye acil gitmenizi gerektiren durumlarda faydali.

 

HUKOOMI  e-devlet web sitesi : Residence and Work Permits  Tikla

 

 

You may also like...

11 Responses

  1. sadık#anestezi says:

    merhaba,iki yıldır devlet memuru olarak haastanede anestezi teknikeri olarak görev yapmaktayım ve yurtdısında -katar- da çalışmak isitoyurm yardımcı olursanız sevinirim

  2. qataract says:

    Katar’da is bulmak icin konuyla ilgili yazimi inceleyebilirsiniz http://www.qataract.com/bilgi-kutusu/gunluk-yasam/katarda-is-arayanlar-icin-faydali-siteler/

  3. engnelf says:

    Merhaba,Evliyim 20 yıldır otomotiv yetkili servislerde satış sonrasında lüx markalarda görev yaptım.Katar da iş bulup yaşamak istiyoruz.Hangi güvenirli sitelerden işbaşvurusu yapabilirim?İş bulmam konusunda nasıl bir yol izlemeliyim.Sanırım katar emirinin kardeşine ait bir danışmanlık şirketi varmış,web adresini biliyormusunuz?Sonuç itibariyle Katar a yerleşmeyi kafamıza koyduk.Ne yapmamız gerekiyor.Değerli yardımlarınıza ihtiyacımız var.
    Teşekkür ederiz.

  4. recep says:

    selamlar ben araba tamircisiyim ingilterede yasiyorum katarda is bulabilirmiyim acaba

  5. qataract says:

    Ersin Bey, Qataract facebook sayfasinda sorunuz yanitlandi. Oraya bakar misiniz?

  6. Ersin says:

    Qatar da daha önce çalıştım ama bekardım. Şu anda ailemle gitme durumum var, yaklaşık 2 ay sonra. Fakat eşim TC vatandaşı değil, kendisi Fas vatandaşı. Bu durumu şirketim çözebilir mi? Yoksa kocası olarak kendi kefaletime alırken hiçbir sorun yaşamaz mıyım? Farklı bir onay sistemini takip etmem gerekir mi? (Çocuğumuz 8 aylık ve TC vatandaşı, bu konuda sorun olacağını sanmıyorum)Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.

  7. huseyın says:

    ıs yerı açmak ve çalıştırmak ıstıyorum turkıyeden aılemıde daha sonra oraya götürmek tabıı sartlar nedır yardımcı olabilecek arkadaşlar sımdıden teşekkürler 0532 2000 631 bu nunmaradan da ulasabılırler yada numaranızı gondrırsenız ben de arıyabılırım saolun ızmırden sıvereklı huseyın

  8. qataract says:

    Selim Bey Arabistan’a gitmek icin vize almaniz gerekiyor,Katar oturma izniniz size bir ayricalik saglamiyor. Eger universite mezunuysaniz ve oturma izninizde gosterilen meslek de bu sekildeyse Dubai’ye onceden vize almadan oraya vardiginizda kapida vize alarak girebilirsiniz. Umman’da Dubai ile ayni uygulamaya sahip. Bunun disinda Katar oturma belgesinin size vize konusunda sagladigi bir ayricalik yok.

  9. selim says:

    Merhaba,
    Agustos ayinda katarda yasamaya baslayacagim. Tum islemleri sirket hallediyor. Merak ettigim birsey var. Bilginiz varsa yardimlarinizi beklerim. Katarda oturma ve calisma belgesi aldiktan sonra, bu oturma belgesiyle hangi ulkelere vizesiz seyahat edebilirim? Ornegin arabistana gitmek icin katardaki oturma belgem yeterlimi yoksa vizemi almaliyim? Tesekkurler

  10. qataract says:

    Es ve cocuklar tabi ki 6 aydan once ulkeye girebiliyor. Esinizin oturma izni cikana kadar turist vizesi ile ulkeye girebilirsiniz. Turist vizesi 14 gunluk, Katar’dan cikmadan bir 14 gun daha uzatilabiliyor. Toplam 28 gunu doldurduktan sonra Katar’dan cikis-giris yaparak yeniden turist vizesi ile ulkeye girebiliyorsunuz. Esinizin oturma izni cikinca, size 6 ay gecerli aile turist vizesi alabiliyor. Bu sure icerisinde Katar’daki banka hesabina 6 ay duzenli yatmasi gereken maas yatmis oluyor ve erkek ailesini sponsorluguna almak icin gerekli islemleri baslatiyor. Bunu takiben aileyede oturma izni cikiyor.

  11. canancartwright says:

    bu duruma gore es ve cocuklar 6 aydan once ulkeye giremiyor mu? 6 ay lik banka hesap ozeti istendigine gore .. bu bana biraz tuhaf geldi!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>