SSS

Katar’a ilk kez geleceklerin kafasında oluşan bazı sık sorulan soruların cevaplarını aşağıda bulabilirsiniz.

Genel

Genel Sorular

Bir bayan olarak siyah çarşaf giymek zorunda mıyım?

Hayır, Katar’da kimse kimsenin kıyafetine karışmıyor. Katarlı kadınlar siyah ferace veya onların deyim ile abayaları ile gezerken Avrupa, Amerika, Türkiye vs. ülkelerden gelen bayanlar kendi ülkelerindeki giyimlerine aynen devam edebiliyor.

Katar nasıl bir yer?

Modern bir İslam ülkesidir.

Katar’da içki içebilir miyim?

Evet.

Katar’da nerede içki içebilirim?

Sadece lüks otellerde ve evinizde içebilirsiniz.

Katar’da nereden içki alabilirim?

Eğer içki lisansınız varsa sadece QDC den evinizde içmek için alabilirsiniz.

Ne tür Spor aktiviteleri yapabilirim?

Katarda her türlü spor aktivitesini yapma şansınız var.

Suudi Arabistan gibi mi yoksa Dubai gibi mi?

Dubai gibi modern bir İslam ülkesidir.

Sigorta

Emeklilik ile ilgili Sorular

Katar’da çalıştığım süre emekliliğime sayılırmı?

Katar ve Türkiye arasında emeklik konusunda bir anlaşma olmadığından çalıştığınız süre emekliliğe sayılmaz. Fakat yurdışında çalışma vizesi ile çalıştığınız süreyi belgelediğiniz ve çalıştığınız sürenin yurt dışı borçlanma bedelini T.C. Sosyal Güvenlik Kurumu na ödediğiniz taktirde Katarda çalıştığınız süre emekliliğinize sayılır.  2016 yılı günlük prim en az taban prim beş (5) USD en fazla tavan prim, taban primin  6,5 katıdır.

Sürücü Belgesi

Sürücü belgesi ile ilgili sorular

Kadınların sürücü belgesi alıp araba kullanma hakkı var mı?

Evet.

Katar Sürücü belgemin süresi dolduğunda ceza ödermiyim?

Kaza yaptığınızda veya denetimlerde sırasında süresi bitmiş ehliyet ile araç kullanıyorsanız 1.500QR ceza ödemeniz gerekir.

Katar’da oturma iznim olmadan Türkiye’den aldığım ehliyeti ile araç kullanabilir miyim?

Turist olarak geldiyseniz ulusalar arası ehliyetiniz olmalıdır. Çalışma ve aile vizesi ile geldiyseniz geçici ehliyetiniz olmalıdır.

TV

TV ile ilgili sorular

Digitürk getirdim oturduğum binada uydu kurulumuna izin verilmiyor ne yapabilirim?

Digitürk play aboneliği alabilirsiniz.

Digitürk getirsem kullanabilir miyim?

Yasal olarak buna izniniz olmasa da Digitürk uydu alıcınızı Katar’a getirebilirsiniz.

Oturduğum binada ilave uydu antenine izin verilmiyor ne yapabilirim?

IPTV çözümlerine bakmalısınız.

Türk tv kanallarını izleyebilir miyim?

Uydu ile Türk kanallarını izleme olanağınız var.

Vize

Vize ile ilgili sorular

Altı aydan önce eşimi ve çocuklarımı getirmek için başka yol yok mudur?

Türk vatandaşlarına sunulan doksan (90) gün ücretsiz turist vizesi ile eş ve çocuklarınızı yanınıza getirebilirsiniz.

Çocuğum Katar’da doğdu vatandaş olabilir mi?

Katar Devleti, Katar’da doğum yapan yabancıların çocuklarına vatandaşlık vermemektedir.

Eşim ve çocuklarım için oturum almak istiyorum gerekli şartlar nelerdir.

Eşiniz ve çocuklularınıza sponsor olabilmeniz için, Diplomanız en az iki yıllık meslek yüksekokulu ve toplam maaşınızın en az 10.000QR olması gerekir.

Katar havalimanı aktarmalı seyahatlerde ülkeye giriş yapabilirmiyim?

Türk vatandaşlarına verilen 90 günlük ücretsiz vize ile ülkeye giriş yapabilirsiniz.

Katar vatandaşı olabilir miyim?

Katar Devleti yabancılara vatandaşlık vermemektedir.

Katar’da çalışmaya başladıktan sonra eşimi ve çocuklarımı ne zaman getirebilirim?

Eş ve çocuklar için aile vizesine maaşınız 6 ay düzenle olarak bankaya yattıktan sonra başvuru yapabilirsiniz.

Katar’da exit almadan ülkeden ayrılabilir miyim?

Eşlerinin sponsorluğunda olan bayanlar ve çocuklar hariç her çalışan exit almadan Katar’dan ayrılamaz.

Oturma iznim bitti, yenisini kendim çıkartabilir miyim?

Maalesef vizenizi sadece sponsorunuz yenileyebilir.

Oturma iznim bittiğinde ceza öder miyim?

Oturma izniniz bittiğinde 3 ay yenileme süresi vardır, bu süre içinde Katar’dan ayrılamazsınız.

Sponsoru eşi olan erkek Katar’da exit almadan ülkeden ayrılabilir mi?

Hayır, Eşiniz sizin için exit almadan Katar’dan ayrılamazsınız.

Turist vizesi ile geldiğimde vize süresi geçtikten sonra ceza ödemiyim?

Vizeniniz bittiğinde günlük 200QR ceza ödersiniz.

Turist vizesi ile giriş yapmak için herhangi bir limit varmı?

Turist vizesi ile giriş yaptığınızda her vize doksan (90) günlüktür. Katara ilk giriş yaptığınız tarihten itibaren son  yüz seksen (180) gün içinde toplam doksan (90) günden fazla yeni vize verilmemektedir.

Turist vizesi olan biri için çalışma ve ya aile vizesi çıktığında ülkeden ayrılması gerekir mi?

Maalesef turistler için vize değişimi mümkün değildir.

Turist vizesini uzatmak mümkün müdür?

Türkiye ile  Katar  arasında yapılan anlaşmaya göre;

Madde2

Her bir taraf devletin geçerli umuma mahsus pasaport hamili vatandaşları, ilk giriş tarihinden itibaren her yüz seksen (180) günlük süre içerisinde doksan (90) günü aşmayan bir süre ile diğer tarafın devletinin ülkesine gitmek, ülkesinden transit geçmek, çıkmak ve diğer tarafın devletinin ülkesinde geçici olarak kalmak için vize alma hükümlülüklerinden muaftırlar.

Anlaşma maddesinden de anlaşılacağı gibi  uzatmak mümkün değildir.

Vize değişimi için Türkiye’ye mi gitmem gerekir mi?

Türkiye’ye gitmenize gerek yoktur, Dubai veya Bahreyn’e gidip transit salondan ilk uçakla geri dönebilirsiniz.